Vi vet at klimaet blir varmere, våtere og villere. Vi vet også at det vil fortsette så lenge vi globalt fortsetter å øke konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren.
Kommunene kan ikke løse dette alene, men vi kan bidra, og kommunene har myndighet og ansvar for å gjennomføre tilpasninger til problemene vi vet kommer. Heldigvis har vi gode løsninger for dette, men det kreves politisk og økonomisk vilje til gjennomføring, aller helst før problemene oppstår, ikke etterpå. Beredskap er det motsatte av etterpåklokskap.
Varmere
Kommunen kan ikke gjøre stort med temperaturen, men vi kan gjøre mye for å skjerme innbyggerne for de aller varmeste dagene gjennom å sørge for tilgang på skygge og kjøling i byene. Det enkleste tiltaket for dette er å plante flere bytrær, som gir skygge og kjøler ved fordampning. Gode offentlige uterom med delvis takoverbygg og oppholdsmuligheter i skyggen vil også bidra til dette.
Våtere
Dette er det mest dagsaktuelle temaet, og også et hvor kommunen kan gjøre mye.
Det nedgravde ledningsnettet er underdimensjonert og svært krevende å vedlikeholde, og åpne naturbaserte løsninger er både bedre, rimeligere, enklere å vedlikeholde og mer robuste. Kommunen krever i dag lokal overvannshåndtering av utbyggere, men kan selv bidra langt mer gjennom eksempelvis:
- Nye normer for gater, med regnbed i grøntrabatter og større grad av beplantning.
- Kommunale friområder bør oppgraderes med mer fordrøyning av vann, mer natur og færre tette og døde flater. Heller blomstereng og regnbed enn betong og nedgravde rør.
- Avrenning fra landbruket kan reduseres med fordrøyning og kantvegetasjon.
- Lokale vassdrag kan erosjonssikres med steinsetting og beplantning.
Villere
Vi må forvente flere stormer og sterkere vind.
Monokulturelle plantasjeskoger er lite motstandsdyktige mot både vind, flom, insekter og sykdommer, og kommunen må gå foran med en bedre, mer naturlig og mer variert skogsdrift i egne skoger.
Bynære skogsområder som Klukhagan og Furuberget sikres best gjennom kommunalt eierskap og skjøtsel med mål om artsmangfold og biologisk funksjon. Artsrik, levende skog tåler mer og gir bedre opplevelser for innbyggerne.
Flere trær, rikere og mer varierte uteområder og mer artsrik skog. Naturbaserte løsninger er bedre for miljøet, bedre for klimaet, bedre for dyrelivet, bedre for byen og bedre for innbyggerne.
Hamar MDG
Espen Borgersen, 1. kandidat
Terje Selnes, kommunestyrerepresentant