- «Økt livsglede, mindre forbruk»
«Økt livskvalitet, mindre forbruk»
1. Livskvalitet i lokalsamfunnet
Vi ønsker å skape bærekraftige lokalsamfunn, trygghet, inkludering og mening sammen. Vi vil gjennom samspill, mellom frivillig arbeid, næringsliv og kommunale tjenester, bygge et bolverk av trygghet og mening for alle. Nå FNs bærekraftsmål. Vi vil gi romslig plass til lokalt engasjement i skolen, på arbeid, og gjennom idrett og kultur.
Frivillighet er et sentralt bidrag til et godt samfunn. Frivillighet er mangfoldig, og inkluderer både organiserte, uorganiserte, enkeltpersoner, lag, kultur, idrett, og forskjellige tros- og livssynssamfunn. Det de har til felles, er et engasjement utover seg selv – til glede for fellesskapet. Alle som vil bruke av sin tid, sin kunnskap og sine ideer til fellesskapets beste, er viktige ressurser.
Mange av vår tids store helseproblemer er livsstilsrelaterte. Konsekvenser av at samfunnsstrukturene er utilstrekkelige, og at vi tilbyr løsninger sektorvis, i stedet for at vi tenker helhetlig. Miljøpartiet De Grønne ønsker en helsepolitikk som gjør noe med årsakene, ikke bare symptomene. Vi ser mennesket som helhetlig. Der psykisk og somatisk helse henger sammen. Både med hverandre, og den livssituasjon vi lever i.
Demokrati og frivillighet
● Sørge for møteplasser uten inngangspenger for alle aldre i hele kommunen, som parsellhager, fritidsklubber og verksteder (makerspace).
● Gjøre det lettere for innvandrere å komme inn på arbeidsmarkedet gjennom kompetansebasert rekruttering og utlysning av stillinger.
● Vil ha åpenhet og integritet i alle virksomheter og at Hamar kommune blir medlem i Transparency International Norge.
● Sikre gode møteplasser for integrering og inkludering som språkkafeer, turgrupper og lignende i samarbeid med frivilligheten.
Oppvekst og læring
Hamar MDG vil:
● Satse på Naturskolen som en viktig del av Hamarskolen.
●Prøve ut leksefri skole på Hamar i 1. til 4. klasse.
● Revurdere bruken av nettbrett i grunnskolen.
● Ha tilbud om sosiallærer på alle skolene i kommunen.
● Tilby alle kommunens skoleelever gratis skolefrukt.
● Etablere ungdomsklubber med et innhold ungdommene finner relevant, med kompetente voksne, gjerne i skolens lokaler.
● Sørge for lekeplasser og nærmiljøanlegg i alle boområder i kommunen, uavhengig av ressursene til de som bor der.
● Barnehager bør ha helst 4 avdelinger, og ikke flere enn 6 avdelinger.
● Sikre trygge skoleveger for alle skolebarn i kommunen. Støtte tiltak som bidrar til at barn i større grad går eller sykler til skolen, som Beintøft.
● Ansette en bybonde som styrker relasjonen mellom by og land i kommunen gjennom å legge til rette for urbandyrking, undervisning av barn og unge i dyrking og matproduksjon.
● Etablere et senter for gjenbruk og kreativ gjenvinning (upcycling) i Hamar sentrum sammen med Sirkula, som også kan være et fritidstilbud til ungdom.
● Vi ønsker at folk møtes på tvers av generasjonene, og vil derfor legge til rette for å skape bydelssentre hvor barnehage, kreativt dagsenter for eldre og aktivitetstilbud for ungdom samlokaliseres.
Helse
Hamar MDG vil:
Kultur og idrett
2. Mobilitet for alle
Gode samferdsels- og mobilitetsløsninger er nøkkelen til en god hverdag for den enkelte, og til det beste for samfunnet. Samtidig må vi ha som ambisjon at det totale transportbehovet reduseres, for å begrense forurensing, utslipp og veiutbygging. Hensyn til jordvern, rekreasjonsområder, biologisk mangfold, identitet og kulturarv skal legges til grunn ved utbygging og fortetting. For å være attraktive for barnefamilier, må småhusbebyggelsen bevares, og sentrum fortettes. Slik muliggjør vi innbyggervekst, samtidig som byen er et godt sted for barn.
Miljøpartiet De Grønne vil lokalisere utbyggingstiltak til områder nærmest mulig sentrum, bygdesentraene og etablerte traseer for kollektivtransport. Hamar by er en landkommune, hvor lange avstander for deler av befolkningen vanskeliggjør gode kollektiv- og sykkeltilbud. Vi vil jobbe for at det skal bli lettere for innbyggerne i Hamar å velge miljøvennlige transportalternativer. Vi vil stimulere til at flere vil benytte sykkel, el-sykkel, elbil, buss og tog.
Byutvikling
Hamar MDG vil:
● Gjøre Hamar til Norges mest familievennlige by, med parker og grøntstrukturer.
● Plante flere trær og planter i byrommet.
● Utvikle gode offentlige uterom i hele kommunen.
● Bevare og restaurere grønnstrukturene i Hamar (herunder Furuberget, Klukhagan, Frøbergsberget, Sæterløkka og Tigern) av hensyn til rekreasjon, biologisk mangfold og klimatilpasning.
● Gi mer rom til syklende og gående i byen.
● Sørge for at Hamar får en sammenhengende strandpromenade for gående og syklende langs Mjøsa.
● Etablere et senter for gjenbruk og kreativ gjenvinning (upcycling) i Hamar sentrum sammen med Sirkula, som også kan være et fritidstilbud til ungdom.
● Sette krav til at alle nye utbygginger i byen må bidra til finansiering av grøntarealer.
● Samarbeide med fylkeskommunen om en elektrisk hurtigbåt mellom Hamar og Gjøvik.
Sykkel, gange og kollektivtrafikk
Hamar MDG vil:
● At det skal være lett å bruke kollektivtransport på hele reisen, ved å bygge sykkelparkering ved knutepunkt i byen.
● Gjøre det enkelt og trygt å sykle for folk i alle aldre ved å bygge sammenhengende sykkelveier.
● Forbedre grusing og brøyting av fortau og sykkelveier i vintermånedene.
• Bygge sykkelhotell ved jernbanestasjonen og andre viktige knutepunkter.
● Sørge for bedre måling av arealer for gående og syklende.
● Jobbe for å unngå økt kapasitet for privatbiler på vegnettet. Dette for å ikke bidra til at vi kjører mer.
● Sikre trygge skoleveger for alle skolebarn i kommunen. Støtte tiltak som bidrar til at barn i større grad går eller sykler til skolen, som Beintøft.
● At alle vedtak i mobilitetsplanen skal følges opp for å redusere gjennomgangstrafikk ved blant annet skoler, barnehager og i boligområder.
● Etablere en ordning for å få folk til å prøve elsykler og lastesykler.
● At det skal gå kollektivtransport til kretsløpsparken og IKEA.
3. Bærekraftig økonomi
En bærekraftig økonomi, er en økonomi som sikrer bruken av naturressurser, forurensning og klimagassutslipp ikke overstiger det kloden tåler. Det grønne skiftet skjer gjennom at det miljøvennlige blir billigere, enklere og bedre, mens det miljøskadelige må fases ut. For å lykkes med en grønn omstilling, må vi i særlig grad satse på små og innovative bedrifter, og en sirkulær økonomi. Arbeidslivet skal være inkluderende, og tilpasset arbeidstakere med ulik bakgrunn og livssituasjon.
Næringsliv
Hamar MDG vil:
● Videreføre og styrke satsingen på innovasjonsmiljøene i kommunen, som Biohuset og Park.
● Videreutvikle VR-klyngen og gamingmiljøet rundt Høgskolen, samt støtte nye initiativ innen IT-næringen for å utvikle lokalt næringsliv.
● Samarbeide med IT-miljøet rundt Høgskolen for å bidra til en satsing på velferdsteknologi som muliggjør at eldre kan bo hjemme lengre.
● Støtte økt verdiskapning i landbruket, gjennom lokalt salg av landbruksprodukter som bondens marked og REKO-ringen, og gardsturisme.
● Legge til rette for at små og lokale bedrifter får en reell mulighet til å konkurrere om offentlige oppdrag i kommunen.
● Styrke utviklingen av Hamar som en gjenbruksby, bl.a. gjennom opprettelse av et kommunalt fond som støtter bedrifter som baserer seg på gjenbruk og reparasjon av produkter.
Arbeidsliv
Hamar MDG vil:
Kommuneøkonomi
Hamar MDG vil:
● At 25 % av kommunens matbudsjett skal være til kjøp av kortreist mat for å bygge opp under lokalt næringsliv.
● Innføre 25 % økologisk innkjøp i kommuneorganisasjonen.
● Arbeide for sunnere kosthold og redusert kjøttforbruk i kommunale institusjoner, og tilby fullverdige vegetariske alternativ hver dag.
● Være en pådriver for at kommunen tenker estetikk og kultur i det offentlige rom, samt løfte fram lokale kunstnere ved innkjøp av kunst og utsmykning.
● Styrke innsatsen for grønne innovative anskaffelser, og skalere fra pilotprosjekter til varig praksis.
● Sette krav om nullutslippsbygg ved nye kommunale byggeprosjekter.
● Gjennomføre ENØK-tiltak i eksisterende bygningsmasse, som solceller og bergvarme.
● Unngå å selge kommunal eiendom som i dag er grøntområder til utbyggere.
● Bruke offentlige anskaffelser til å redusere miljøbelastning og klimagassutslipp, gjennom å stille strenge miljø- og klimakrav til leverandører og å vektlegge miljø- og klimahensyn høyt ved tildeling av oppdrag.
● Legge til rette for krav om sirkulære løsninger i anskaffelser og avtaler i tråd med kommunens anskaffelsesstrategi og kommende nasjonale retningslinjer for sirkulærøkonomi.
● At Hamar skal bli en Fairtrade-kommune.
● Styrke satsingen på BUA i Hamar sentrum. Utvalget av hva som tilbys til utlån skal gradvis utvides i samråd med hva lånere etterspør.
4. Natur og miljø
Naturen er livsgrunnlaget til alt som lever. Miljøpartiet De Grønne vil føre en politikk som motvirker klimaendringer og forurensing, og tar vare på natur- og artsmangfold. Vi vil gjennomføre tiltak, som monner og sørger for at kommunens egen virksomhet blir klimanøytral, og økologisk bærekraftig. Samtidig vil vi gjøre det enkelt for innbyggerne i Hamar å leve gode liv, med et redusert forbruk av naturressurser.
Den største trusselen mot natur- og artsmangfoldet er arealendringer. For eksempel når skog blir gjort om til byggefelt eller veier. Naturen trues også av andre inngrep, særlig skogbruk. I denne kommunestyreperioden er tiden kommet for å begynne å gjøre naturen større og rikere igjen – vi skal være arealpositive.
Natur- og artsmangfoldet
Hamar MDG vil:
● Bevare og restaurere grønnstrukturene i Hamar (herunder Furuberget, Klukhagan, Frøbergsberget, Sæterløkka og Tigern) av hensyn til rekreasjon, biologisk mangfold og klimatilpasning.
● Sikre at kommunen kjøper Klukhagan og gjøre den om til et område med variert naturskog.
● Sørge for at Hamar kommune oppfyller kravene i Montrealavtalen og verne 30 % av naturen i kommunen.
● Stoppe nedbygging av natur og matjord. Hamar kommune skal innføre arealregnskap og blir arealnøytral i løpet av kommunestyreperioden.
● Verne Vangsåsen fra ytterligere hytteutbygging, masseuttak og veibygging.
● Pålegge landbrukskontoret å sende saker som angår bruk av friluftsområder til behandling i kommunestyret.
● Lage en plan for å ta vare på Hamar kommunes naturverdier ved å pålegge Hamar kommune å drifte egen skog på en miljøvennlig måte og alternative hogstformer som plukkhogst.
● Unngå å selge kommunal eiendom som i dag er grøntområder til utbyggere.
Klimagassutslipp
● Betydelig styrke fagmiljøet innen klima- og miljøarbeid i Hamar kommune.
● Sette krav om nullutslippsbygg ved nye kommunale byggeprosjekter.
● Gjennomføre ENØK-tiltak i eksisterende bygningsmasse.
● Forsterke kommunens klimamål sammenlignet med målene satt i dagens klima- og energiplan.
● At kommunens klimabudsjett skal være forpliktende og en integrert del av kommunens økonomi- og handlingsplan (budsjettet). Det skal gjennomføres tilstrekkelige tiltak hvert år som gjør at vi styrer mot utslippsmålene vi setter oss.
● Stille krav om at alle kommunens bygg- og anleggsplasser skal være utslippsfrie og at transport av masser skal gjøres utslippsfritt eller ved hjelp av biogassteknologi.
● Styrke arbeidet med klimatilpasning i kommunen. Det skal prioriteres høyere å gjennomføre planlegging som tar høyde for klimaendringer, og å kartlegge konsekvensene av klimaendringene.
Hamar MDG vil:
● Kreve nitrogenrenseanlegg ved HIAS renseanlegg.
● Hjelpe landbruket rundt Mjøsa med å redusere avrenning og forurensning ved å stimulere til grasdekte vannveier, regenerativt landbruk, direktesåing og andre tiltak som reduserer avrenning.
● Redusere miljøgifter og marin forsøpling.
● Opprettholde ambisiøse mål for vannkvalitet i alle vann og vassdrag i kommunen og gjennomføre tilstrekkelige tiltak til å nå dem.
● Gjøre det dyrere å produsere avfall, og belønne dem som produserer lite.
● Bruke den nye kretsløpsparken på Gålåsholmen til å gjøre Hamar til et mer sirkulærøkonomisk samfunn, gjennom opplæring og formidling.
● Ikke tillate nye baner med kunstgress og plastgranulat, og sikre de eksisterende mot avrenning og spredning.
● Utarbeide en helhetlig lysplan for kommunen, med sikte på å begrense lysforurensingen og energibruk knyttet til belysning.
● Kartlegge støysituasjonen på utsatte steder og ved for høye målinger langs jernbane, bilvei og andre støykilder, stille krav om støyisolering og andre tiltak som reduserte fartsgrenser. Vi vil stille strenge krav til støy og svevestøv ved utbygging.